Egyéni vagy csoportos gyógytorna: ez itt a kérdés! Tatai Krisztina gyógytornász-fizioterapeuta segít eligazodni és magyarázatot adni a kérdésre.

  A gyógytornát sokan egyfajta gimnasztikával azonosítják. Olyan mozgásformaként, amelyre elsősorban a traumát szenvedett embereknek vagy a mozgáskorlátozottaknak van szüksége.

  A fizioterápia a természet energiáit használja fel a gyógyításban. A fizikoterápia szűkebb fogalom, mely kizárólag a fizikai energiával dolgozik. A különböző fizikoterápiás eljárások (elektroterápia, ultrahangos, mágnes vagy lágy lézer kezelések) eredményesen csillapítják a fájdalmat és könnyítik a mozgásokat. Kiegészítő kezelésekként, a gyógytorna hatásfokát növelhetik. (Ajánlom cikkünket, melyet ITT olvashat el). A fizioterápián belül a mechanoterápiához tartozik a gyógytorna, mely a mechanikus energiát használja fel a gyógykezelésben.

  A gyógytorna a funkcionális képességek helyreállítását és szinten tartását, illetve a betegségek megelőzését, gyógyítását és rehabilitációját célozza meg. Gyógytornász segítségét alapvetően ezen okok miatt szokták kérni.

  Fontos azonban a különböző „gyógytorna típusok” helyes megválasztása. A páciens együttműködésére is szükség van: értenie kell, mit kérünk tőle, mi a feladat, valamint megfelelő mozgás koordinációra és ép neuromuszkuláris rendszerre. Az első konzultáció alkalmával a gyógytornász alaposan megvizsgálja a pácienst: az anamnézis felvételtől kezdve –beleértve az orvosi dokumentációt is-, a funkcionális vizsgálat/tesztek elvégzésén keresztül, képalkotók (Rtg, MR, CT) elemzésén és ezek analizálásán keresztül terápiás tervet állít fel. Mindezek tekintetében és a páciens egészségi állapotának függvényében a gyógytornász kompetenciája, hogy csoportos vagy egyéni tornát javasol.

  Egyéni gyógytorna

  Az egyéni kezelés teljesen egyénre szabott, a páciens adott problémájára, az Ő visszajelzéseit figyelembe véve állítja össze a gyógytornász a komplex mozgásprogramot. Ez pedig a hatékony és pontos kezelés alapja.

  Szükséges: ha olyan mozgásszervi panaszok állnak fenn, amelyek speciális rehabilitációt igényelnek ( baleset, operációt követően, neurológiai tünetekkel együtt járó derékpanaszok vagy ha olyan alapbetegség áll fenn, ami kizárja a csoportos torna lehetőségét). Az egyéni gyógytorna előnye, hogy a gyógytornász figyelme nem oszlik meg a páciensek között. A gyógytornász egyetlen pácienssel foglalkozik. Ez azért fontos, mert minden mozdulatra oda tud figyelni, azt megfelelően tudja korrigálni, az esetleges panaszokra azonnal tud reagálni. Az egyénre szabott gyakorlatsor betanítását a fokozatosság elve alapján végzi a terapeuta. A kezelési terv a páciens állapotváltozása alapján pedig újra felállítható.

  Csoportos gyógytorna

  A csoportos gyógytornának akkor van létjogosultsága, ha még nincs kialakult betegség vagy már gyógyult a beteg és az újabb visszaesést szeretnénk megelőzni. Tehát csoportos torna esetén a fő cél a prevenció, valamint a már kialakult, enyhébb elváltozások korrekciója, helyes testtartás megérzetetése, idegrendszeri kontroll kiépítése, a helyes tartáshoz szükséges izmok erősítése, és mindezek „testtudatosítása”. Megelőzhetőek, illetve javíthatók a civilizációs, ülő életmódból, valamint féloldalas /egyoldalú terhelésből adódó elváltozások. Csoportos gyógytorna kezelés során azonos, vagy hasonló állapotú betegeket lehet kezelni, akiknél nincs szükség manuális kontrollra, és alkalmasak arra, hogy a gyakorlatsorokat szóbeli irányítással, korrekcióval együtt végezzék. Ezzel a módszerrel általában kórházakban és rendelő intézetekben találkozhatunk. Fontos tehát mérlegelni, hogy rendelkezik- e a páciens már megfelelő testtudattal, vagy gyakorlatismerettel, mert ezek szükségesek, hogy csoportban kezelhető legyen! A csoportkohézió, csoportdinamikai tényezők is fontosak: a résztvevők segítik, bíztatják, ösztönzik egymást, a páros, vagy csoportos feladatoknál tudnak egymásnak segíteni. Ösztönzően hat a páciensekre az együtt végzett torna, valamint a játékos gyakorlatok pszichésen is jó hatással vannak a résztvevőkre. Még hatékonyabbá válik a csoportos torna, ha a csoporton belül egyénre szabott mozgássor is helyet kap, illetve a létszám és az összetétel megengedi a megfelelő figyelmet, szükséges korrigálást, segítséget a gyógytornász részéről. Ezért kis csoportlétszámmal (3-6 fő) érdemes dolgozni, hogy a terapeuta minden pácienst figyelemmel tudjon kísérni, illetve, hogy a csoport tagjai egymást a mozgásban ne akadályozzák.

  A szakember tanácsa

  A rendszeresen végzett egyéni gyógytorna a leghatékonyabb terápia a fennálló mozgásszervi betegség gyógyítására, illetve megelőzésére. A sérülések, műtétek, ízületi vagy gerincpanaszok esetén a sportolás nem helyettesítheti a gyógytorna hatását. A gyógytornásszal való kapcsolat egy állandó kontrollt is jelent, a mozgásterápia a betegek számára pedig egy remek alkalom arra, hogy ne csak passzív résztvevői legyenek önmaguk terápiájának, hanem aktívan tegyenek is a gyógyulásukért.

  A hatékony kezelést saját preferenciám szerint az egyéni gyógytorna jelenti, melynek nagy előnye a csoportossal szemben, hogy csak egy emberre fókuszálva, az ő problémájával specifikusan foglalkozik. De akár egyéni vagy csoportos tornáról legyen is szó, a legfontosabb, hogy mindenki a saját gyógyulására, a saját testére figyeljen leginkább, a csoport jó hangulatát és támogató erejét pedig bátran használja fel a mielőbbi gyógyuláshoz!

  Maradt még kérdése? Tegye fel szakértőinknek itt!

  Szeretne bejelentkezni kezelésre? Foglaljon időpontot online vagy akár telefonon: 36/1-44-33-433

  További kapcsolódó bejegyzéseink:

  - Hogyan lesz hatásos a fizikoterápia?

  - Mit jelent a komplex fizioterápia?

  - Lökéshullám terápia - gyógymód a makacs sarok- és talpfájdalom ellen!

  - Mit tehet a lumbágó ellen?


Az egyéni terápia jelentősége a csoportos tornával szemben

Az egyéni terápia jelentősége a csoportos tornával szemben

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák