Előre nem lehet megjósolni, hogy mikor alakul ki köszvényes roham, de tehetünk ellene. Súlyos köszvényes roham esetén forduljon reumatológus szakorvoshoz. Az egészséges életmódra való törekvés az egyik legfontosabb dolog, amit a panaszok megelőzése érdekében tehetünk.

  Köszvény diéta az egészségért

  A már kialakult köszvényt nem lehet pusztán az életmód megváltoztatásával teljesen meggyógyítani, de gyógyszeres kezelés mellett számos változás is enyhíthet a tüneteken.

  A vérben kimutatható nagyobb mennyiségű húgysav egy része a táplálékból a szervezetbe kerülő purinból származik. A köszvényes betegeknek purinszegény diétára van szükségük.

  Köszvény roham.

  Mit kell tudni a Purinszegény diétáról?

  Purin: Heterociklikus aromás vegyület. A legrégebbi ismert purin származék a húgysav. Előfordulása: a marha, a sertés, a baromfi, a hal és a tengeri állatok húsában. A zöldségek közül a spárga, karfiol, spenót, gomba, zöldborsó, lencse, szárított borsó, bab, zabpehely, búzakorpa, búzacsíra és a galagonya tartalmazza.

  A köszvényes betegeknél alacsony purin tartalmú ételek fogyasztása javasolt. A megengedett napi purin mennyiség bevitele ne haladja meg a 100-120 mg-ot!

  Mit és hogyan fogyasszunk?

  Ami bátran fogyasztható, alacsony mg-t tartalmazó ételek a következők: sovány tejtermékek, sajt, túró, vaj, saláták, gyümölcsök, teljes kiőrlésű kenyér, burgonya, paradicsom, főzőtök, karalábé, retek és a cékla.

  A jelentős mennyiségű purin tartalmú élelmiszerek fogyasztását vissza kell fogni, illetve amennyire csak lehet, célszerű elkerülni! Korlátozni kell a zsiradékok használatát, éppen ezért zsírszegény húsokat és húskészítményeket ajánlatos fogyasztani. Célszerű teflon edény és alufólia használata, a finom és zsírszegény ételek elkészítéséhez. Kerülni kell az alkoholtartalmú italokat, ezzel szemben a kávé és a tea fogyasztása megengedett.

  Mindenképp kerülje a magas extraktív tartalmú ételeket, mint a húsleves, kocsonya, pörkölt, halkonzervek, pecsenyelé, vadhúsok.

  Ajánlott napi folyadék bevitel minimum 2-3 liter, csalántea, ásványvíz, rostos gyümölcslé, tea.

  Cukor helyett ajánlatosabb mesterséget édesítőt használni.

  A köszvényes beteg fogyasszon sok folyadékot, ezzel megelőzheti, hogy a vizelete besűrűsödjön, a vesékben húgysavkristályok képződjenek, és vesekő alakuljon ki. A húgysav oldhatóságát a vizelet vegyhatása is befolyásolja: savas közegben rosszabb az oldhatóság, ezért a vizeletet lúgosító diéta alkalmazása is javasolható. Fontos, hogy a diéta ne tartalmazzon túlzottan szigorú megszorításokat. Segítse, és ne nehezítse a köszvényes beteg életét.


Köszvény diéta - alacsony purin tartalmú ételekkel

Köszvény diéta - alacsony purin tartalmú ételekkel

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák