A kismamákban a várandósság ideje alatt végbemenő változások okozhatnak teljesen új, vagy felerősíthetnek már meglévő mozgásszervi panaszokat. Szinger Lili gyógytornász- fizioterapeuta cikkéből kiderül, milyen fájdalomcsillapító megoldásokat alkalmazzanak a kismamák.

  A kismamákban a várandósság ideje alatt végbemenő változások okozhatnak teljesen új, vagy felerősíthetnek már meglévő mozgásszervi panaszokat. A gerincoszlopra jutó terhelés növekedése, illetve a hormonhatások miatt kialakuló ízületi- és szalaglazulás eredményezhet nem várt, eddig ismeretlen fájdalmakat.

  A gyógyszeres fájdalomcsillapítás viszont orvosi vélemény alapján nem javallott, hogy a fejlődő magzatot semmilyen károsító hatás ne érhesse, így más megoldást kell találnunk a panaszok csökkentésére, redukálására.

  Mit is tehetünk, ha a hétköznapi gyors megoldást nem alkalmazhatjuk?

  A fizikoterápia egyes eszközei, a masszázs és a kinezio tape egyaránt alkalmazható a várandósság ideje alatt is, mert ezeknek kutatások által alátámasztottan nincsen magzatkárosító hatásuk, tehát teljesen biztonságos a használatuk az áldott állapot során.

  Fizikoterápia

  A fizikoterápiának több fajtáját is felsorolhatjuk, de kiemelten a TENS és az ultrahang készülék alkalmazható a kismamák fájdalmainak csillapítására.

  A TENS az angol Transcutaneous Electric Nerve Stimulation megnevezésből ered. A kezelés hatásmechanizmusa a kapu-elméleten alapszik, mely az ingerület vezetésének blokkolódását eredményezi a középagy irányába, ezáltal nem tudatosul a fájdalom.

  Az ultrahang készülék az általa kibocsátott hullámokon keresztül fejti ki hatását mélyen a szövetekben. Mikro rezgéseket generálva a szövetközi sejtek között javítja a helyi keringést, lazítja a szöveteket és csökkenti a fájdalmat, segíti az ödéma felszívódását.

  Kinezio Tape


  Az utóbbi időben itthon is népszerűvé vált színes szalagoknak a fájdalomcsillapító és izomlazító hatásáról sem szabad megfeledkeznünk. Felhelyezésével a fájdalmat érzékelő receptorokra (nociceptorok) ható nyomás enyhítésével képes redukálni az akut panaszokat.

  Masszázs

  A megváltozott statikai viszonyok miatt a hátizmokra és a vállöv izmaira jutó terhelés fokozódik. Ezek a testtájékok érzékennyé, görcsössé válhatnak, panaszokat okozhatnak a kismamák mindennapjaiban. Az említett területek fellazításával, szakember által végzett gyógymasszázzsal csökkenthető a fájdalom főleg a derék, csípő, vállöv területén, illetve az ödémás végtagok nehézérzetét is képes csökkenteni. Emellett pozitív hatással bír a leendő anyuka közérzetére, ami a pocakban növekedő babára is jótékonyan hat.

  Mozgás

  Általánosságban beszélhetünk a mozgásnak tulajdonított fájdalomcsillapító hatásról is.Kutatások kimutatták, hogy a mozgás javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt és endorfin felszabadulás miatt csökkenti a fájdalmat is. A célzott gyakorlatok végzése megerősítik a testtartásért felelős izmokat és javítja a koordinációt. Fontos, hogy szakember által vezetett mozgásformát válasszunk, a legjobb, ha kismamákkal foglalkozó gyógytornász vezetésével történik a terápia.

​Várandósság alatti fájdalomcsillapító megoldások mozgásszervi panaszok esetén

​Várandósság alatti fájdalomcsillapító megoldások mozgásszervi panaszok esetén

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák