A csípőízület porckopása (latinul coxarthrosis) előrehaladott stádiumban a konzervatív kezelésekre már nem javul, a fájdalom és mozgáskorlátozottság állandósul, ilyenkor már műtéti megoldásra van szükség.

>

A csípőízület anatómiai felépítése: az ízület alkotóelemei az ízületi vápa, ami a medencecsont homorú porccal borított része. A vápába illeszkedik a combfej, ami a combcsont porccal borított gömb alakú felszíne. Az alkotóelemeket szoros ízületi tok és rendkívül erős szalagrendszer veszi körbe és tarja a combcsontot a helyén. Az ízületet mozgató izmok a medencecsontról erednek, a combcsonton tapadnak, az izomerejük különösen fontos az csípőízület működőképességéhez.Mit jelent a kopás a csípőízületben?

Az ízületet alkotó vápa és combfej porcborítása elvékonyodik, egyenetlenség alakul ki rajta. A porcfelszín leváló apró darabjai gyulladást generálnak az ízületi belhártyán, ami folyadékfelszaporodáshoz, feszüléshez, csípőtáji fájdalomhoz és mozgás korlátozottsághoz vezet. A csípőízület körül meszesedés kezdődik és a mozgása fájdalmassá válik, az ízület mozgásterjedelme beszűkül.

Mi okozza a csípőízületi kopás?

Primer vagy elsődleges csípőízületi kopásnak nevezzük, amikor nem derül fény különösebb okra vagy társbetegségre. A biológiai öregedés és genetikai faktorok vezethetnek a porcfelszín pusztuláshoz.

A secunder vagy másodlagos csípőízületi kopásnak nevezzük, amikor jól meghatározható oka van a porcállomány vesztésének.
-Veleszületett csípőficam vagy gyermekkori combfej növekedési zóna vérkeringési zavara miatt alakulki,
-Serdülőkorban a combfej elcsúszása a növekedési zónában vagy traumás sérülés következtében
-Felnőttkorban a combnyaktörés, csípőtáji törés, ízületi gyulladások, reumatológiai kórképek és a combfej elhalása okozhatja


Mi a csípőízület porckopásának tünetei?

Fájdalom: főleg reggeli órákban ébredéskor, illetve hosszabb ülést követően a mozgások indítása nehezített, fádalmas. A fájdalom a lágyékhajlatba és a térdízület felé sugárzik.

Mozgásterjedelem beszűkül: a csípőízület forgatása, elsőként a befelé rotáció beszűkül. Járóképesség, járástávolság beszűkül.

Végtagrövidülés: a végtag rövidebbé válik, sántítás alakul ki.

Mik a kezelési gyógymódok?

Műtét nélkül: konzervatív kezelések, mely során fájdalomcsillapítást, izomerőfokozást, mozgásterjedelem bővítést végzünk. Gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, porcépítő vitaminkúrát javaslunk. Elengedhetetlen elem a gyógytorna, a kerékpározás, testsúlycsökkentés. Víz alatti mozgásformák az úszás, torna balneofizio-terápiás kezelések jótékony hatásúak.

Műtéti kezelés: a konzervatív, műtét nélküli kezelések hatástalansága esetén ízületi endoprotézis beültetés javasolt. Az elkopott csípőízületet művi felszínekkel pótoljuk. A medencecsont ízületi vápa helyére fém vápába lévő, erős kopásállóságú műanyag felszínt, a combcsontba fémszárat helyezünk. A két komponens közé fém vagy kerámia fejet teszünk, ami biztosítja a megfelelő szabad mozgást.

A protézis egyes részeit különbözőképpen rögzíthetjük, a csontállomány minőségétől függően. Csontpuhaság, csontritkulás esetén cementtel, ragasztóval rögzítünk, erős csontszerkezet esetén, ragasztó nélküli, úgynevezett press fit technikát alkalmazunk.

A csípőprotézis beültetés során minden komponenst a páciens számára optimális méret megválasztásával biztosítjuk.

A csípőprotézis műtét steril körülmények között történik. A sebész az ízületi feltárás során minimal invazív technikával, izomátvágás nélkül eltávolítja a combfejet és a combnyakat. Az ízületi vápa marása után új fém-műanyag vápa kerül a medencecsontba, majd ezt követően a combcsont előkészítése után illesztjük a protézis szárat a rajta elhelyezett fém vagy kerámia gömbbel, ami az ízületi mozgás szabadságát biztosítja.

A protézis műtétről tudjon meg többet ortopéd szakorvosunktól: Dr. Gáspár Szabolcs ortopéd-traumatológus főorvostól

Műtéti előjegyzés, műtéti magánkórházi árakról érdeklődjön Műtéti koordinátorunktól: Martony Boglárka műtéti koordinátor elérhetősége a mutet@bmm.hu email címen vagy telefonon 06-1-44-33-433 számon.Munkatársaink - Csípőprotézis beültetés