Az ágyéki porckorongsérv kezelése a sérv súlyosságától függően igen változatos lehet.

ágyéki gerincsérg

Fájdalomcsillapításként intramuscularis (izomba adott) valamint intraarticularis (ízületbe adott) injekciók adhatóak szakorvos által, valamint különféle gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök használata segíti a terápiát.

Amennyiben már képalkotó diagnosztika (MRI vizsgálat) is igazolta az ágyéki porckorongsérvet és szakorvosával konzervatív kezelésben állapodtak meg fizikoterápia és gyógytorna elkezdése javasolt a fájdalomcsillapítás mellett.

ágyéki gerincsérg

A porckorongsérv többféle stádiumában is jelentős eredményt lehet elérni a megfelelő gyógytornász segítségével. Mindenképpen egyéni gyógytornász terapeuta felkeresése ajánlott, akivel az MRI felvétel elemzése után megkezdhető a terápia. A kezelés során a gerincsérv stagnáló és javuló tendenciát is mutathat, sok esetben elkerülhető a műtét. A változás közben időközönként konzultáljunk az ortopéd, neurológus vagy reumatológus szakorvosunkkal, aki figyelemmel kíséri gyógyulásunkat.

A fizikoterápia elsősorban fájdalomcsillapító, keringésjavító, izomlazító és regenerációserkentő hatása miatt alkalmazható. A személyre szabott fizikoterápia kiválóan kombinálható gyógytornával, mivel egymás hatását erősítve már rövid idő alatt érezhető javulást eredményeznek.

ágyéki gerincsérg

Mik azok a tünetek, melyek esetén szükséges a kivizsgálás?

- erős, provokálható fájdalom derékból az alsó végtag irányába

- állandó vagy átmeneti, de ismétlődő zsibbadásérzés

- izomgyengeség

- az ideg mentén tűszúrások érzete, hangyamászásszerű érzés

- vizelet- és széklet-visszatartási képtelenség (inkontinencia).

- érzékelési zavarok (érzéketlenség, a másik végtaghoz képest eltérő érzékelés)

- bénulásos panaszok

Ha a panaszaink nem javulnak, vagy rosszabbodnak idegsebész felkeresése javasolt. A műtéti megoldásról minden esetben egyedi szakorvosi döntés születik kifejezetten a kockázat-haszon elve alapján. Operáció esetén se felejtkezzünk el a megfelelő utókezelésről! A gyógytorna az ágyéki gerincsérv minden fázisában segíti a gyógyulást, így az utórehabilitáció is kiemelt fontosságú.