A neuropszichológia az agy veleszületett, szerzett, vagy genetikai sérülései következtében kialakult mentális, kognitív, és viselkedési-érzelmi problémák megoldásával foglalkozó pszichológiai szakág. A neuropszichológia tevékenység során, célunk a sérült funkciók helyreállítása, kompenzációs stratégiák kidolgozása, pszichés és érzelmi problémák megoldása.

Neuropszichológiai vizsgálat díja: 8.000Ft - 12.000 Ft


Kérjen időpontot telefonon

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!
Neuropszichológiai kezelések

 • Mi történik a neuropszichológiai vizsgálat során?

  A vizsgálat egy részletes beszélgetéssel kezdődik, amely során szakpszichológusunk megismeri a páciens kórtörténetét és panaszait. Ez alapján állítja fel a szükséges neuropszichológiai tesztek alkalmazási tervét, valamint ismerteti a tesztek és feladatsorok célját és jellegét. A tesztek alkalmazásával lehetővé válik a kognitív és mentális funkciók állapotának objektív felmérése. A különböző feladatsorok az agy meghatározott területeihez kapcsolódnak, így a teszt alapján megállapítható, mely területen lehet a probléma. A kezelés neurológus orvoskollégával, gyógytornásszal, logopédussal, valamint szomatopedagógus fejlesztővel szoros együttműködésben zajlik.
  • Memória- és tanulási zavarok: Az agysérülések után igen gyakran károsodik a tanulás és az emlékezet. Ennek sok formája létezik: rövid-, illetve hosszúidejű, verbális, vizuális stb. Az emlékezeti probléma pontos feltérképezése után célzott gyakorlatokkal, illetve stratégiák tanításával igyekezzük a problémát kezelni, igény szerint mind egyéni-, mind csoportos formában.
  • Figyelmi zavarok és neglect: Szintén igen gyakran sérül. Fontos az ezzel való foglalkozás, mert minden tevékenység és tanulás alapja. Egyéni- és csoportos kezelése lehetséges. A neglect az egyik oldal – főképp a bal – figyelmen kívül hagyását jelenti. Terápiája a különböző stimulációs eljárások és a tudatosítás elősegítése, ami fejleszthető egyéni- és csoportos terápiában is.
  • Beszédzavar (afázia), olvasás-, írás problémák: Nem csak a súlyos beszédzavar, de az enyhébb szótalálási probléma, a fokozott beszédkésztetés, valamint a követhetetlen gondolatláncok is okozhatnak kommunikációs problémákat. Az olvasási-, írási problémáknak is több oka lehet (pl. látási zavar, afázia, figyelmi probléma stb.), de izoláltan is sérülhetnek. A pontos diagnosztika után a logopédus kollégával együttműködve dolgozzuk ki a megfelelő egyéni terápiákat.
  • Viselkedési zavarok: Gátlástalanodás, kritikátlanság, a szociális normák betartásának problémái, kontrollzavar, előrelátási-, tervezési képtelenség, a problémák észlelésének, belátásának zavara, a kitartás, céltudatosság sérülése többnyire a homloklebeny károsodásához köthető. Az egyéni terápiában a különböző feladatok, problémák megoldása során fejleszthetők, a csoportterápia folyamán pedig főként a kapcsolatteremtési- és tartási nehézségek kezelhetők.
  • Érzelmi problémák: Az agresszió, a dühkitörések, valamint a visszahúzódás vagy a depresszív, szorongásos megnyilvánulások jelentkezhetnek az agyi sérülés elsődleges tüneteként (mint pl. a gyakori sírási-, vagy nevetési kényszer), de előtérbe kerülhetnek a gyógyulás későbbi stádiumában is (akár egy- vagy több évvel a sérülés után). Ekkor már a maradványtünetekkel való együttélés, a veszteség feldolgozása, az egészséges önbecsülés, valamint az elszigetelődés feloldása, az emberi kapcsolatok kialakítása és ápolása lehet a terápia célja. Nemcsak egyéni terápiában, hanem szakértő kollégák bevonásával traumafeldolgozó pszichodráma csoportban is hatékonynak bizonyult a különböző pszichés, érzelmi problémák kezelése.
 • Milyen neuropszichológiai szolgáltatásokat biztosítunk?

  • agysérülés (baleset, stroke, mérgezéses eredetű agyi károsodás stb.) utáni mentális állapotfelmérés (pl. emlékezet, figyelem, észlelés, gondolkodás stb.)
  • a sérült funkciók lehetőség szerinti helyreállítása, kompenzációs stratégia kidolgozása
  • tanácsadás a hozzátartozóknak
  • a sérülésből eredő pszichés, érzelmi problémák kezelése
 • Milyen probléma esetén érdemes neuropszichológushoz fordulni?

  agysérülés, rehabilitáció, agyvérzés(stroke), tanulási problémák, memóriazavar, figyelem, gondolkodás,beszédzavar, neglect, agresszió, viselkedés problémák, kommunikáció, kapcsolatteremtés, írás, olvasás, csoportterápia, trauma feldolgozás, önellátás, depresszió, látótérkiesés, személyiségváltozás, meglassultság.